Biografi
Personen bag Kirsten Blæhr
Kerneværdier
Autenticitet, livskvalitet og frihed. Jeg bliver “høj” når jeg mærker, at jeg skaber en forandring, der gør en positiv forskel for et andet menneske eller en gruppe af mennesker. Det kan være i mine roller som coach, supervisor eller organisationskonsulent.
Udvikling
Jeg er innovativ, en god proces konsulent (forandringsledelse) og kendt for at tage “det lange seje træk”. Jeg har igennem årene udviklet og implementeret mange nye og bæredygtige tværfaglige / tværsektorielle tiltage, i samarbejde med ledere og medarbejdere på Børne- og Ungeområdet.
Mit fokus er på den fælles kerneopgave i et tværfagligt og tværsektorielt samarbejde både internt i kommunerne, men også eksternt med regionerne og andre kommuner. Udviklingen af det forebyggende arbejde med barnet/den unge og deres familier i centrum, er min spidskompetence. Mit mantra er: ” Jo mere normalitet et barn får i sit liv, jo stører er chancen for at mestre livet, på trods af de livsvilkår barnet er født ind i”.
30 års erfaring fra praksis som socialrådgiver, konsulent, leder og koncernchef
Jeg har 30 års erfaring fra det specialiserede børneområde. De sidste 20 år som Familiechef /koncernchef, hvor jeg har stået i spidsen for fagafdelingen Familie & Børnesundhed med 14 forskellige faggrupper i Fredericia kommune. Familieafdelingen, PPR, Sundhedsplejen, Tandplejen, Det forbyggende arbejde herunder opsøgende gadeplans arbejde og formand for SSP -lokalgruppen.
Jeg har herigennem stor erfaring med mange forskellige faggrupper som psykologer, socialrådgivere, pædagoger, lærere, sundhedsplejersker og tandplejepersonale. Igennem årene har jeg ledet igennem ledere og samarbejdet med chefer, direktører og politikkere – der udover mange eksterne samarbejdspartnere. Jeg er optaget af, at ledere på alle niveauer skal have fokus på god ledelse og medarbejdertrivsel.
Faget ledelse er en disciplin, der kan og skal læres, men som også skal udvikles og vedligeholdes. God ledelse afhænger af den enkelte leders personlighed og erfaring krydret med tværfaglige discipliner, der gør, at man agerer i forskellige sammenhænge, og det er ud fra det billede, at medarbejdere – og omgivelser i det hele taget- vurderer, om man udøver god ledelse i praksis. Det kræver, at ledere kontinuerligt arbejder med det personlige lederskab.
Andre erfaringer fra mit arbejdsliv/netværk er blandt andet
- Deltagelse i KL s følgegruppe – Udvikling af landsdækkende netværk blandt Børne- og familiechefer og faglige ledere de sidste 12 år.
- ADVISORY BOARD: UCL videreuddannelse – Socialstyrelsen Unge indsats – COK Børn og Unge.
- Undervisning COK – underretningspligt. Undervisning Schultz information-Tvangsanbringelser Børne - og ungeudvalgets kompetencer.
- Samarbejde med civilsamfundet – erfaring fra etablering af Mødrehjælpen og Head Space.
Deltagelse i arbejdsgrupper – eksempelvis
- Socialstyrelsen -udarbejdelse af Redskabskasse til Faglig ledelse og styring af området for udsatte børn og unge
- Region Syddanmark -Tværsektoriel samarbejdsaftale Børn og Ungepsykiatrien.
- Region Syddanmark -Tværsektoriel samarbejdsaftale i Region Syddanmark og efterfølgende medlem af Implementeringsgruppen
Uddannelser
- Socialrådgiver, Master of Public Governance/ Master I offentlig ledelse (Syddansk og Århus universitet)
- Coach og Stress Coach –ICF certification (International Coach federation- Coach Fokus)
- Supervisor – 1 årig uddannelse som Supervisor (Folkeuniversitetet Roskilde)
- DISPUK basisår – systemisk teori og metode –(DISPUK)
- Gestalt terapeutisk grundlag et årigt grundkursus og " et årig kursus" (Gestalt-Akademiet Skandinavien)